Op zoek naar informatie over onbegrepen gedrag? Gebruik de zoekfunctie!

Evenwicht in Hulpverlening: Van Machtsongelijkheid naar Echte Connectie

In een inspirerend interview met Jessy Berkvens en Bertine Rosink wordt de complexe dynamiek tussen hulpverleners en cliënten ontrafeld. Dit duo, uniek door hun gedeelde verleden van hulpverlener en cliënt, legt de nadruk op de essentiële rol van zelfbewustzijn en de machtsongelijkheid binnen de hulpverleningsrelatie. Hun verhaal begint met een verwijzing naar Johan Cruyff en diens filosofie over de complexiteit van het vereenvoudigen, wat parallel loopt aan hun missie om hulpverleners dieper te laten reflecteren op hun interacties met cliënten.

Met hun achtergrond in de psychiatrie en sociale ondernemerschap bieden Jessy en Bertine niet alleen inzicht in de theorie achter de hulpverlening maar ook praktische begeleiding en coaching aan professionals. Hun aanpak, die vaak afwijkt van standaardmethoden, streeft ernaar hulpverleners te inspireren om authentieker in contact te staan met zowel zichzelf als met de mensen die ze ondersteunen.

Ze benadrukken het belang van het expliciet maken van rolverschillen en het navigeren binnen de inherente machtsdynamieken, iets wat vaak over het hoofd wordt gezien in de praktijk. Dit alles wordt versterkt met persoonlijke anekdotes en voorbeelden die laten zien hoe machtsongelijkheid zich manifesteert, en hoe hulpverleners hier op een constructieve manier mee om kunnen gaan. Dit interview nodigt uit tot een diepgaande reflectie over de kern van hulpverlening: een evenwicht vinden tussen methodisch werken en het bouwen van een oprecht menselijke connectie.

Klik hier om het volledige artikel te lezen op movisie.