Op zoek naar informatie over onbegrepen gedrag? Gebruik de zoekfunctie!

“Eigenwaan” van Jet Isarin

Jet Isarin, in haar boek “Eigenwaan, psychiatrie als paradox” uit 1984, analyseert de tekortkomingen van de psychiatrische hulpverlening vanuit haar eigen ervaringen als patiënt en activiste. Ze beschrijft haar worstelingen met de psychiatrie en stelt kritische vragen over haar terugkerende opnames, terwijl ze reflecteert op pijnlijke gebeurtenissen en zelfonderzoek.

De Rol van Macht in de Psychiatrie

Isarin initieert een discussie over macht en onmacht binnen de psychiatrie. Ze onderzoekt de verslavende werking van psychiatrische inrichtingen en de invloed ervan op patiënten, waarmee ze belangrijke vraagstukken rondom ‘ziektewinst’ en autonomie aan de orde stelt.

Het boek belicht ook de bredere gekkenbeweging in de jaren ’80, waarin Isarin een actieve rol speelde. Deze beweging, bestaande uit verschillende groepen en ervaringsdeskundigen, streefde naar verandering en humanisering binnen de psychiatrie, vaak in conflict met traditionele methoden en visies.

Isarins “Eigenwaan” is een invloedrijk werk dat zowel persoonlijke ontboezemingen als diepgaande analyses bevat, waarbij ze haar eigen rol en die van de psychiatrische gemeenschap onder de loep neemt. Dit boek heeft een blijvende impact gehad op de discussie over de psychiatrische zorg en de rol van patiënten daarin.

Lees hier een uitgebreidere duiding van dit invloedrijke boek.