Op zoek naar informatie over onbegrepen gedrag? Gebruik de zoekfunctie!

‘Enorme stijging psychische problematiek’ – tijd voor een denktank van burgers en buitenlui

Woensdagmorgen 22/2 organiseerde de vaste Tweede Kamer-commissie VWS een zogenoemd rondetafelgesprek over de sterke toename van het aantal mensen met een psychische stoornis – zoals recent gevonden in het NEMESIS 3-onderzoek.

De genodigden waren keurig onderverdeeld in de categorieën ‘cliënten’, ‘sector’ en ‘wetenschap’. Allen zaten er namens een ggz-gerelateerde organisatie: een belangengroep, een branche/beroepsvereniging of universiteit/kenniscentrum. Omdat ik op drie plekken werk had men bij mij gekozen voor de term ‘onafhankelijke deelnemer’. Dat ben ik natuurlijk niet maar ik zat er in ieder niet geval als vertegenwoordiger van een bepaalde organisatie.

Vooraf kon een zogenoemd ‘position paper’ worden ingediend (https://lnkd.in/eyXwf8hB). Die van mij focuste op dat we nauwelijks weten waarom psychisch lijden is toegenomen en dat we dat nauwelijks serieus analyseren. In mijn introductie woensdag voegde ik daaraan toe dat een antwoord op deze vraag niet vanuit de ggz kan of moet komen.

“Ik denk dat als u echt wil weten wat er in onze samenleving aan de hand is dat zoveel meer mensen psychische nood ervaren, u andere mensen moet vragen. Mensen die niet zo smal bezig zijn met het vaststellen en behandelen van psychische stoornissen maar breder met het begrijpen van ontwikkelingen in de maatschappij. Niet alleen officiële experts maar ook mensen van de straat. Niet alleen mensen die werken bij publieke diensten, ook ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf van wie we verwachten dat ze mensen met psychische nood in dienst nemen. Enzovoort

Als u andere mensen vraagt om mee te denken, komen er mogelijk ook eens andere antwoorden. Gezien de huidige druk is er naar mijn idee momentum om eens een heel andere denktank samen te stellen en die nog eens uw vragen te stellen.”

Het gesprek ging nauwelijks over de toegenomen psychische problematiek in de samenleving maar bijna geheel over hoe de ggz functioneert. Dat was jammer maar niet geheel onverwacht gezien de samenstelling van het uitgenodigde gezelschap.

En ook niet gezien de rol en positie van de Kamerleden – die natuurlijk alleen aan de ‘knoppen van het systeem’ kunnen draaien en niet aan de samenleving. Ben benieuwd of de vaste VWS-commissie toch een luisterend oor heeft.

Een denktank van burgers en buitenlui dus – diploma’s geen bezwaar maar niet vereist, creativiteit en onafhankelijkheid dringend gewenst!

Terugkijken kan hier: http://bitly.ws/ABFk